Gå til indhold
BPA-fri – er det risikofrit?

BPA-fri – er det risikofrit?

on

Plast ... dette allestedsnærværende materiale, der gennemsyrer, eller rettere invaderer, næsten alle aspekter af vores liv. Men hvad er egentlig "plastik"?

Kort sagt er plast et petrokemisk produkt. Ja, plast er dybest set lavet af de samme sorte fossiler, som vi raffinerer til at lave benzin.

Selvom det er en næsten universel overbevisning, at plastik, herunder poser, sugerør, flasker osv., er skadeligt for vores økosystem, er langt de fleste forbrugere stadig overbeviste om, at det er sikkert at komme i kontakt med vores mad og drikke.

Men er det sådan?

Virkeligheden er, at i løbet af de seneste par år har undersøgelse efter undersøgelse vist, at plast lækker eller frigiver kemikalier til vores mad. I dag er det nok at forstå én ting - plastik er ikke et inert materiale. Kan det undre, at giftige kemikalier frigives fra plastikkomponenterne, når de opvarmes, ridses, tygges eller efterlades i bilen i den varme sol, ud i luften, mad eller væske, der opbevares i plastikbeholdere og -flasker?

MEN ER BPA-FRI PLAST IKKE ET SIKKERT ALTERNATIV?

Lige siden bisphenol A (BPA) blev anerkendt som et hormonforstyrrende kemikalie, har plastikproducenter erstattet det med andre lignende forbindelser, der er ansvarlige for plastens ønskede egenskaber. Og i flere år har påskriften BPA-fri for almindelige mennesker været forbundet med sikkerhed for sundheden.

Da det blev klart og bevist, at BPA var forbundet med betydelige folkesundhedsproblemer såsom tidlig pubertet, en betydelig stigning i bryst- og prostatacancer, forbød nogle regulerende organer såsom Europa-Kommissionen, US Food and Drug Administration og Health Canada brugen af BPA, men kun i sutteflasker. Og kun i disse lande.

Selvfølgelig kunne markedet ikke lade være med at reagere, og i betragtning af disse restriktioner og samfundsmæssige pres reagerede producenterne hurtigt og henvendte sig til alternative kemikalier for at producere BPA-fri produkter.

Store kemiske virksomheder, ligesom mange af de førende producenter af flasker og beholdere, vil have os til at tro, at "deres" plast er sikkert eller, med deres ord, "ikke-giftigt".

Desværre viser nye undersøgelser, at deres påstande IKKE er sande. Tjek arbejdet af Dr. Nancy Wayne ved UCLA School of Medicine, som studerede plastiks virkninger på det endokrine system. Hun kalder "BPA-fri"-påstanden for en markedsføringsfidus og fortsætter med at understrege, at virksomheder erstatter BPA-baseret plast med anden plast – alt sammen i markedsføringens navn, ikke for vores helbred.

HVAD SIGER UNDERSØGELSERNE OM BPA-FRI PLAST?

I de senere år har undersøgelser af plast med alternativer til BPA vist sort på hvidt, at de ikke forstyrrer dyrenes reproduktionssystem værre end BPA, og at de er de samme hormonforstyrrende.

Hos dyr steg antallet af endokrine neuroner med op til 40%, hvilket tyder på overstimulering af det reproduktive system, fysiologien af ​​embryostadiet blev ændret på så lidt som 25 timer, hvilket førte til for tidlig fødsel, disse kemikalier ændrede kromosomerne i DNA og gav problemer med æg og sædproduktionen, der blev givet videre til de tre efterfølgende generationer.

Forskerne fandt også ud af, at både BPA og BPS udøver deres virkning dels gennem østrogensystemet og dels gennem skjoldbruskkirtelhormonsystemet.

Skjoldbruskkirtelhormon har en betydelig indflydelse på hjernens udvikling under graviditeten, så undersøgelsen kan have vigtige konsekvenser for forståelsen af ​​den generelle fosterudvikling, herunder hos mennesker.

Indtil videre er der kun lavet undersøgelser på dyr, men vil vi afvente bekræftelse af de samme resultater på mennesker, som først kommer om få år?

Men hvorfor ville producenterne vildlede os?

Penge. Kemivirksomhederne tjener milliarder af dollars hvert år på plastik. Producenter af flasker og fødevarebeholdere bruger plastik til at lave deres flasker og låg, fordi det er nemmere og billigere end at bruge plastikfrie alternativer.

Det mest bekymrende er, at selv producenter af plastikfri flasker og beholdere (såsom rustfrit stål og glas) stadig bruger plastik til deres låg, ærmer, håndtag, drikkebægre og sugerør, hvilket kun delvist reducerer tilførslen af ​​giftige stoffer i vores mad og drikkevarer . Nogle forsøger endda at skjule det med vildledende miljøpåstande:

 • Lad dig ikke narre af mærker, der ikke angiver deres ingredienser eller gemmer sig bag glorificerede plastiknavne – PP, PP #5 eller polypropylen er alle plastnavne, Tritan® er den samme plastik osv.
 • Lad dig ikke narre af mærker, der hævder at være "BPA-fri" eller "toksinfri", fordi selv BPA-fri plast (såsom BPS osv.) stadig frigiver giftige kemikalier forbundet med østrogen aktivitet.
 • Lad dig ikke narre af mærker, der har en stålskal omkring plastdelen – din drink er stadig i kontakt med plastikken, og du eller dit barn drikker drinken fyldt med plastik.

 

I september 2018 udgav National Public Radio (NPR) en tankevækkende artikel om tilstedeværelsen af ​​mikroplast i hverdagen, og ja, desværre vil du og dit barn blive udsat for plastik, når I bruger produkter fremstillet af dette materiale. Men giver det ikke mening at fjerne kilder til giftige kemikalier, når det er muligt?

Er der nogen grund til at give dit barn en plastikflaske eller en flaske med plastikelementer, når der er et alternativ, der virkelig er 100 % plastikfrit?

Efter at have gennemgået nye undersøgelser opfordrede Daily Telegraph forbrugerne til at smide alle sutteflasker, sippy kopper, vandflasker og madpakker, der indeholder plastik.

Og i juli 2018 udgav American Academy of Pediatrics en rapport, der diskuterede farerne ved almindelige kosttilskud samt kemikalier frigivet fra plastikbeholdere til mad under normal brug.

Akademiets konklusion? "Brug alternativer til plastik..."

Så det er rimeligt at sige, at nyhederne om plast bliver værre, lige fra toksicitetsproblemer til miljøproblemer. Undersøgelse efter undersøgelse bekræfter, at dette materiale er skadeligt, når det kommer i kontakt med det, vi spiser eller drikker.

Er der plads til plastik på flasker eller i dit barns krop? Som Maya Angelou sagde: "Mindfulness gør os i stand til at leve bedre."

Vi ved jo alle sammen, at det er bedst ikke at udsætte dine børn (eller dig selv) for giftstoffer unødigt, så det er på tide at ændre dine vaner og vælge sikrere alternativer.

  Related Posts

  Hvordan påvirker plastik vores sundhed?
  February 27, 2024
  Hvordan påvirker plastik vores sundhed?

  I dag kan man stadig ofte finde misforståelser og undervurdering af problemet med konstant brug af plastikgenstande i vores daglige...

  Læs mere
  Pura's miljømæssige fordele
  February 27, 2024
  Pura's miljømæssige fordele

  Effekterne af flaskevandsindustrien er simpelthen svimlende og repræsenterer det værste i overdreven og unødvendigt forbrug, alt sammen i bekvemmelighedens navn...

  Læs mere
  Drawer Title
  Lignende produkter