Gå til indhold
Hvordan påvirker plastik vores sundhed?

Hvordan påvirker plastik vores sundhed?

on

I dag kan man stadig ofte finde misforståelser og undervurdering af problemet med konstant brug af plastikgenstande i vores daglige liv.

Plastik er blevet så indgroet i vores liv i løbet af de sidste 50 år, at mange nægter at tro på sundhedsrisiciene ved plastik, fordi vi ikke vil se konsekvenserne af daglig forgiftning af kroppen med giftige kemikalier på en dag eller to og værdsætter den fulde kumulative effekt af kontinuerlig brug af varer fra dette billige petrokemiske produkt, er det kun videnskabsmænd, der kan lave langsigtet dyr forskning.

Men de stigende kurver for kroniske og uhelbredelige sygdomme (selv for børn under 14) burde gøre os opmærksom på dette presserende problem. Frem for alt kan dette problem ikke ignoreres af forældre, hvis børn er udsat for de potentielle risici for plastiktoksiner fra en meget ung alder.

I denne artikel vil vi tale om plastiks indvirkning på menneskers sundhed uden at nævne det enorme miljøproblem, der er forbundet med plastikforurening af vores planet.

PLAST OVERALT

Det er i service, indpakning af plastik, flasker, beholdere, der bruges til at opbevare mad og drikkevarer. Men i de senere år har flere og flere spurgt, om plastik virkelig er sikkert, når det kommer i kontakt med vores mad (og dermed os)?

Forskning fra forskere verden over viser, at visse kemikalier i plastik kan udvaskes fra plastikken og ende i den mad og drikke, vi spiser. Nogle af disse kemikalier har været forbundet med sundhedsproblemer såsom stofskifteforstyrrelser (herunder fedme) og nedsat fertilitet. Blandt de mere problematiske kemikalier er phthalater og bisphenol A (BPA). Begge påvirker det menneskelige endokrine system og forstyrrer funktionen af ​​menneskelige hormoner.

HVORFOR ER PHTALATER FARLIGE?

Phthalater er en gruppe kemikalier, der bruges til at blødgøre og gøre plastik mere fleksibelt, hvilket kan forårsage skader på lever, nyrer, lunger og reproduktionssystem. Nylige undersøgelser på mennesker bekræfter nogle af de negative virkninger af phthalater på udviklingen af ​​det mandlige reproduktionssystem (som først blev identificeret i mange dyreforsøg). Den systematiske gennemgang fandt også, at højere eksponering for phthalater er forbundet med unormale sædceller og lavere testosteronniveauer. Nyere undersøgelser viser også, at eksponering for ftalater før fødslen er forbundet med negative effekter på neurologisk udvikling, herunder lavere IQ og problemer med opmærksomhed og hyperaktivitet, samt dårligere social kommunikation.

Oftest bliver mennesker udsat for phthalater fra følgende kilder:

 • Kosmetik og produkter til personlig pleje
 • Plastbeholdere og plastikflasker
 • Emballering og indpakning af fødevarer
 • Plastlegetøj
 • Baggrunde
 • Vinylgulve
 • Regnfrakker
 • Lim og klæbemiddel
 • Husholdningskemikalier
 • Sugerør af plast
 • Medicinsk udstyr og medicinske instrumenter
 • PVC plast


Små børn er særligt udsatte, fordi flere og flere forskere finder phthalater i alt fra babyprodukter til legetøj, og ofte endda i produkter, der er mærket "phthalat-fri". Indtil 1999 var det tilladt at anvende phthalater til fremstilling af bidere, bløde rangler og bideringe.

HVAD ER BISPHENOL-A?

Bisphenol A er strukturelt identisk med det kvindelige hormon østrogen og er faktisk dets syntetiske analog. Det har været brugt som en billig hærder ved fremstilling og forarbejdning af plast siden 1960'erne, og først i de sidste ti år har forskere opdaget, at bisphenol A udover dets positive egenskaber også kan:

 • forårsage irreversible ændringer i det reproduktive system
 • negativt påvirke celler i delingsstadiet
 • reducerer sædproduktionen hos mænd
 • påvirker afkommets psykofysiske adfærd. Det kan i fremtiden føre til, at barnet udviser adfærdsmanifestationer, der adskiller sig fra dets køn
 • kan bidrage til ændringer i placentafunktionen og føre til senere graviditetskomplikationer
 • forårsager tidlig pubertet hos piger og hæmmer den hos drenge
 • bidrager til udviklingen af ​​en række kræftformer
 • påvirker ændringen af ​​DNA-strukturen og bidrager til overførsel af mutationer gennem arv
 • har en negativ effekt på hjernen (forårsager forsinket udvikling og endda autisme)
 • fører til fedme, type II diabetes, hjerte-kar-sygdomme og leverproblemer
 • det har en stærkt deprimerende effekt på skjoldbruskkirtlens funktion, som spiller en vigtig rolle i vores krop.

 

HVOR ER DET?

Næsten overalt, men vi vil kun dække de mest almindelige ting i vores dagligdag, som nemt kan udskiftes. Omkring 3,6 millioner tons bisphenol A produceres årligt i verden. Amerikansk industri har længe insisteret på, at BPA er sikkert i normale mængder, men denne påstand er blevet fuldstændig modbevist af talrige uafhængige undersøgelser foretaget af videnskabsmænd rundt om i verden. I 2010 måtte USA på trods af WHO's modstand indrømme, at man havde ignoreret mere end 300 undersøgelser med meget specifikke konklusioner, som beskrevet ovenfor, at der ikke er nogen sikker mængde bisphenol A: SELV I LAVE DOSER ER DET FARLIGT for helbredet.

BABYFLASKER, SUTTER OG LEGETØJ

Interessant historie. Så snart forskerne havde forstået, hvor skadeligt bisphenol er, blev sutteflasker og sutter med et farligt stof i 2010 forbudt i Europa, Canada, Israel og nogle amerikanske stater. Men det skal jo erstattes med noget, ikke? Du kan ikke bare fjerne det og fratage plasten dets værdifulde egenskaber. Så allerede i 2018, hvor forbrugerne dristigt vælger BPA-fri produkter, er der flere og flere data, der peger på de usunde virkninger af en hel alfabetsuppe af BPA-alternativer, der erstattede det originale: bisphenol AF (BPAF), bisphenol Z (BPZ), bisphenol S (BPS), bisphenol F (BPF), bisphenol AP (BPAP) og bisphenol B (BPB). For at beskytte dine børn mod dette kemikalie i fødevarer, mod hvad det er erstattet med og endnu ikke er blevet undersøgt - brug rent stål eller glas og legetøj lavet af naturlige materialer. Hvorfor risikere dit liv og lade dine børn stå på prøvelinjen?

FLASKER TIL VAND, DRIKKEVARER OG MADBEHOLDERE

Bisphenol A frigives, når beholdere opvarmes, vaskes med rengøringsmidler og også ved mindre skader og ridser. Så mange lande fortsætter med at forbyde brugen af ​​dette stof i lange produktlinjer. I Frankrig trådte et forbud mod dette stof i fødevareemballager eksempelvis i kraft den 1. januar 2014, og Danmark forbød al BPA-holdig emballage til babymad, bider, legetøj og køkkenredskaber til børn under tre år. Producenterne leverer dog fortsat varer indeholdende skadelige kemikalier til andre lande. Og dette er vigtigt at forstå. Det er nemt at BESKYTTE DIG - brug kun naturlige materialer i alt, hvad der har med mad at gøre - stål, glas, fødevaregodkendt silikone.

ALLE KVITTERINGER

Forskere fra University of California fandt meget høje niveauer af bisphenol A i kontantkvitteringer (hundredvis af gange højere end i de samme plastikflasker). Når en person holder en kvittering i hænderne, kommer BPA på huden og kan optages i den, eller risikerer at blive indtaget med mad, som vi holdt med forurenede hænder. I apparatet opvarmes papiret punkt for punkt de steder, hvor der skal være sorte streger, bogstaver, tal, og de vises. Det er når termopapiret opvarmes, at stoffet frigives. Prøv ikke at afhente kvitteringer, og hvis du skal, så gør det kort og sørg for at vaske dine hænder grundigt bagefter.

INDRE LAG I DÅSE

Bisphenol A bruges også til fremstilling af dåser, da dette stof beskytter dem mod korrosion og hjælper med at holde maden "frisk" i længere tid. I 2015 blev 204 fødevarer undersøgt med hensyn til indholdet af det farlige stof bisphenol-A. Bisphenol-A blev fundet i 73 % af de undersøgte konserves. Ifølge forskning fra Harvard School of Public Health er indholdet af sådan en dåse nok til at øge mængden af ​​BPA i kroppen med 20 gange. Reducer eller tager helt afstand fra mad i metaldåser. Et alternativ er konserves i glas. …

Sportsudstyr, medicinske instrumenter, tandfyldninger og tætningsmidler, brilleglas, cd'er, bildele, klæbemidler, harpiks og maling, antiseptika inden for medicin og veterinærmedicin... Desværre er det næsten umuligt at slippe helt af med det. Uanset om vi kan lide det eller ej, lever vi i øjeblikket I PLASTIKKENS VERDEN. Bisphenol A hos voksne udskilles fra kroppen i løbet af få timer. Men da dette stof er praktisk talt overalt (fra plastikflasker til blæk på kvitteringer), vil vi altid have spor af dette stof i vores kroppe som følge af kontinuerlig eksponering. Siden begyndelsen af ​​1990'erne er koncentrationen i den menneskelige krop steget næsten tre gange! Den store mængde plastikaffald, der ender i miljøet, betyder, at BPA udvaskes i floder og jord og til sidst tilbage i vores kroppe.

UDSLIP AF FARLIGE STOFFER FRA PLAST KAN FOREKOMME ENDNU HURTIGERE OG MERE, NÅR PLASTIKKEN:

 • udsat for varme
 • har en beskadiget struktur (ridser, skrammer og afslag)

Det betyder, at du kan få endnu flere giftige stoffer ind i dine produkter ved at varme noget direkte i plastik eller for eksempel i plastikredskaber, som vi har gnidet godt med en hård svamp mere end én gang. Umiddelbart skal du huske plastikflasker, der varmes op med blandinger, opvarmning af frokoster i plastikbeholdere, om mad i engangs plastikskåle ved food courts, vand i plastikflaske, der varmes i solen, og så videre.

SIG NEJ TIL PLAST OVERALT DU KAN! Forsøg ikke med dit og dine børns helbred.

HVIS DISSE 2 KOMPONENTER ER UDELUKKET, BLIVER PLAST MINDRE FARLIGT FOR OS?

Hvis en producent fjerner phthalater fra deres plastikopskrift, har de logisk nok stadig brug for noget til at blødgøre plastikken, så de erstatter phthalaterne med et andet blødgørende kemikalie. Problemet er, at et nyt kemikalie ofte ikke viser sig at være mere sikkert. Virksomheder, der ønskede at undgå at bruge BPA i produkter, henvendte sig til et andet kemikalie kaldet bisphenol S eller BPS, som ikke var velkendt på det tidspunkt. Men nye undersøgelser viser, at dette kemikalie ikke er mindre skadeligt end dets forgænger, og nogle gange endda mere aktivt. Det er derfor, ALT PLASTIK, især dem vi bruger kontinuerligt, udgør ARBEJDSLØBSØSIGE RISICI for os. Der er ting, hvor vi objektivt set ikke kan undvære plastik, for eksempel i medicinske procedurer, men teposer, engangsglas, vand fra plastikflasker, plastikbeholdere til fødevarer, legetøj af tvivlsom oprindelse, plastikredskaber til børn og plastikflasker til fodring - disse RISICI, DER SKAL UNDGÅS elementære. Virkningerne på børn, herunder dem, der endnu ikke er født, vækker stor bekymring for videnskabsmænd. Den første del af artiklen beskriver DE BEVISTE RISICI. Og hvor meget er stadig uudforsket. Producenter kan for eksempel ikke forske i, hvordan et bestemt stof påvirker hjernens udvikling. Især før produkter frigives til markedet. Nå, hvem bekymrer sig? Ingen vil give et endeligt svar. Vil disse risici påvirke nogen af ​​os? Vil vi forbinde vores gynækologiske problemer med engangsplastikpuder eller kaffe fra engangskopper? Så giver det ikke mening. Derfor er det altid BEDRE at tage fejl af forsigtighed i plastikhistorien.

SAMMENFATNING ER HER 3 ENKLE PRAKSIS TIL AT MINIMERE RISIKOEN:

 • Undgå så vidt muligt at købe eller opbevare mad i plastik.
 • Opvarm aldrig plastik.
 • Hvis du bruger plast, skal du kende alle dens markeringer og nuancerne ved at bruge hver type.Pas på dig selv!

Kilder brugt i artiklen:

  Related Posts

  Pura's miljømæssige fordele
  February 27, 2024
  Pura's miljømæssige fordele

  Effekterne af flaskevandsindustrien er simpelthen svimlende og repræsenterer det værste i overdreven og unødvendigt forbrug, alt sammen i bekvemmelighedens navn...

  Læs mere
  BPA-fri – er det risikofrit?
  February 27, 2024
  BPA-fri – er det risikofrit?

  Plast ... dette allestedsnærværende materiale, der gennemsyrer, eller rettere invaderer, næsten alle aspekter af vores liv. Men hvad er egentlig...

  Læs mere
  Drawer Title
  Lignende produkter